Vliegveld Alicante: Alicante Airport (ALC)

Informatie over Alicante Airport

Alicante Airport ligt 9 kilometer ten zuidwesten van Alicante aan de Spaanse oostkust. Het is de toegangspoort naar de Costa Blanca, een belangrijke toeristenbestemming. De luchthaven verwerkt daarom merendeels internationale vluchten vanuit Groot-Brittannië, Spanje, Duitsland, Nederland, Noorwegen, België en Zweden. In 2015 reisden 10,5 miljoen passagiers via Alicante Airport. Dit aantal steeg in 2016 naar 12,3 miljoen.

Het vliegveld werd geopend in 1967, toen nog onder de naam 'El Altet'. De nieuwe luchthaven verving het oude vliegveld 'La Rabassa'. Sinds de opening is het Alicante vliegveld geregeld verder uitgebreid; de laatste grote verbouwing werd in 2011 afgerond, toen de oude Terminal 1 (T1) en Terminal 2 (T2) werden vervangen door één nieuwe Terminal (Terminal N). Hiermee is het een moderne luchthaven geworden waar je als passagier genoeg leuke restaurants, cafés en winkels kunt vinden.

Vanaf de luchthaven kun je op zo'n 83 bestemmingen vliegen. Belangrijke bestemmingen vanaf Alicante Airport zijn London Gatwick Airport, Manchester, Amsterdam Schiphol Airport, East Midlands, Birmingham, Barcelona Airport, Oslo, Brussel en Madrid Airport. Vooral low cost airlines als Ryanair, easyJet, Vueling en Norwegian Air verzorgen veel van de vluchten van en naar Alicante Airport.

Vliegtickets naar Alicante Airport

Hoe kun je het meest voordelig vliegen naar Alicante Airport? Met low cost airlines als Transavia, Vueling, Ryanair en easyJet vlieg je goedkoop naar Alicante Airport vanaf Schiphol Airport, Eindhoven Airport, Brussels International Airport en Rotterdam The Hague Airport. Ook KLM, TUI fly en Brussels Airlines vliegen op Alicante Airport. Om een zo voordelig mogelijke vliegticket te kopen is het aan te raden om je vlucht ruim van tevoren (zo'n 8 weken) te boeken. Dinsdagmiddag is vaak het beste moment om voordelige vliegtickets te vinden en het is altijd goed om vliegticket prijzen te vergelijken van verschillende maatschappijen, om zo de meest voordelige deal te vinden.

Adres

Alicante Airport
03071 Alicante
España

Luchthaven codes

IATA airport code: ALC
ICAO airport code: LEAL

Bereikbaarheid

Vervoer van en naar Alicante Airport

Reizen van de luchthaven naar Alicante en Benidorm

Met de Alicante TRAM kun je eenvoudig naar het centrum van Alicante reizen per openbaar vervoer. Je neemt de C-6 lijn vanaf de luchthaven, welke verschillende stops heeft in het centrum van Alicante. De reis duurt ongeveer 30 minuten en de tram vertrekt om de 20 minuten vanaf Alicante Airport. Vanuit Alicante kun je de rode lijn (L1) nemen naar Benidorm.

Ook met de bus kun je makkelijk vanaf de luchthaven naar Alicante of Benidorm reizen. Ieder uur vertrekt er tussen 08:00 en 21:00 een Intercity bus naar Benidorm. De reis per bus naar Benidorm neemt zo'n 45 minuten in beslag.

Trein

Alicante Airport heeft geen treinverbinding.

Auto, bus en taxi

U ziet vele bussen op Alicante Airport, maar dat zijn vrijwel allemaal gehuurde bussen. De enige buslijn (C-6) naar Alicante heeft een halte voor de Aankomsthal en vertrekt iedere 20 minuten. Althans, volgens het schema. De busrit naar het centrum van Alicante duurt 40 minuten en kost € 3,85. Bij dezelfde halte stoppen ook busservices naar Benidorm en Murcia, maar die rijden veel minder frequent.

Taxi's doen de trip naar Alicante veel sneller (15-20 minuten). Een indicatie van de tarieven: Alicante 14-18 euro, Torrevieja 50-60 euro, Benidorm 60-70 euro.

Vanuit Alicante is het vliegveld bereikbaar via de autoweg (Autovia) Alicante-Murcia. Ook weg N-332 leidt naar de luchthaven. Met de auto is het zo'n 11 kilometer vanaf de luchthaven naar Alicante. Vanuit Benidorm neemt u de autosnelweg (Autopista) A-7. De afslag naar de luchthaven staat op al deze wegen duidelijk aangegeven.

Autoverhuur

Er zijn vele autoverhuurbedrijven actief op Alicante Airport: Avis, Atesa, Auriga, Centauro, Europcar, Europa Car, Hertz, Sol-Mar en Record Rent-a-Car. U kunt ook van tevoren een huurauto reserveren bij EasyTerra, deze site vergelijkt meerdere aanbieders tegelijk.

Parkeren op de luchthaven

Parkeren is mogelijk tegenover het terminalgebouw. Tarieven zijn € 1,50 per uur en € 15,00 voor een hele dag. Voor langparkeerders zijn garages in de omgeving van de luchthaven een goedkopere optie. Meestal bieden deze garages een gratis shuttleservice naar het vliegveld.

Voorzieningen

Voorzieningen op Alicante Airport

Hotels

Er zijn geen hotels op de luchthaven. De dichtstbijzijnde opties zijn Holiday Inn Alicante-Playa de San Juan (tel: +34(0)96 515 6185) en het 5-sterren Sidi San Juan Hotel (tel: +34(0)96 516 1300). Andere mogelijkheden zijn Hotel Tryp Gran Sol, Hesperia Eurhotel en het Residencia Maya Hotel. Voor meer hotels en online reserveren, kunt u terecht bij Booking.com. Zij hebben een zeer groot aanbod van hotels, tegen scherpe internet tarieven. Voor meer informatie kunt u terecht op onze eigen pagina over hotels in Alicante.

Winkelen en restaurants

Costa Blanca Plaza is het winkel- en horecagebied van de luchthaven. U vindt er acht cafés en vier restaurants. Verder zijn er drie tax-free shops en enkele heel aardige kadoshops.

Gevonden voorwerpen (Lost and Found)

Zoekgeraakte bagage wordt bewaard op de luchthaven. Om je kwijtgeraakte koffer, tas of bagage terug te krijgen kun je direct contact opnemen met de Lost and Found afdeling van Alicante Airport.

E-mailadres: alc.objetosperdidos@aena.es
Telefoonnummer: +34 (0) 966 919 223
Openingstijden: Maandag tot en met Vrijdag van 09:00 tot en met 14:30

Bagage

Check uw bagage grondig als deze van de band komt. De bagage-afhandeling op Alicante Airport is niet altijd even zachtzinnig. U kunt daarover klagen bij een balie vlak bij de bagagebanden. Dat is ook de balie waar u zoekgeraakte bagage kunt claimen. U kunt geen bagage stallen op de luchthaven.

Informatie

Bij de incheckbalies is een algemene informatiebalie (tel: +34(0)96 691 9100). Ook in de Aankomsthal is er zo'n balie, maar die is alleen open bij grote drukte. Toeristische informatie is verkrijgbaar bij het Valencia Toerismebureau (tel: +34(0)96 691 9367) op de begane grond.

Zakelijk

Alicante Airport heeft geen congresfaciliteiten. Daarvoor bent u aangewezen op Holiday Inn Alicante-Playa de San Juan (zie bij Hotels), 6 kilometer van Alicante. Er is wel een Ifach VIP-Lounge op de eerste verdieping van de Vertrekhal, met telefoon-, fax- en internetfaciliteiten (tel: +34(0)966 919 149). Die lounge is alleen toegankelijk voor Business Class passagiers.

Gehandicapten

Gehandicapte passagiers kunnen vlak voor de ingang van de terminal worden afgezet. Speciale parkeerplaatsen liggen ook vlak bij die ingang en het vliegveld heeft rolstoelhellingen en aangepaste liften, toiletten en op- en afritten. Rolstoelen zijn aanwezig.

Overige services

Een apotheek vindt u op de begane grond van de terminal. De apotheek is overigens alleen open van 10.00 - 12.00 en van 16.00 - 20.00. Er is een 24-uurs Eerste Hulppost. Zowel op de begane grond als op de eerste verdieping is een geldwisselkantoor. Er zijn ook geldautomaten. De luchthavenpolitie is bereikbaar onder tel: +34(0)966 919 223.

Contact

Contactgegevens Alicante Airport

Adresgegevens

Alicante Airport
03071 Alicante
España

Telefoon, fax, email

Telefoon: +34(0)96 691 9000 of 9100
Fax: +34(0)96 691 9354
E-mail: alc.calidad@aena.es

Luchthaven Codes

IATA airport code: ALC
ICAO airport code: LEAL

Websites