Vliegveld Barcelona: Barcelona Airport (BCN)

Barcelona Airport

Barcelona-El Prat Airport ligt 12 kilometer ten zuidwesten van de Catalaanse hoofdstad. In de volksmond heet het vliegveld 'L'Aeroport del Prat'. Het is het op een na drukste vliegveld van Spanje, alleen Madrid is nog drukker. Barcelona verwerkte bijna 40 miljoen passagiers in 2015. In 2016 steeg het aantal passagiers naar 44,1 miljoen. Met 50,4 miljoen passagiers bleef de luchthaven van Madrid echter de grootste van Spanje.

Het vliegveld heeft drie terminals: 1 (internationale vluchten), 2 (binnenlandse vluchten) en 3 (voornamelijk privé- en 'shuttle'-vluchten). De terminals zijn onderling via loopgangen verbonden. Terminal 2 bestaat uit drie secties: Terminal 2A, 2B en 2C. Deze zijn onderling weer met elkaar verbonden. Op Terminal 2 vliegen voornamelijk low-cost airlines.

Vanaf de luchthaven kun je op zo'n 152 bestemmingen vliegen. Belangrijke bestemmingen vanaf Barcelona Airport zijn Londen Gatwick Airport, Amsterdam Schiphol Airport, Parijs Charles de Gaulle Airport, Rome Fiumicino en Frankfurt International Airport.

Vliegtickets naar Barcelona Airport

Hoe kun je het meest voordelig vliegen naar Barcelona Airport? Met low-cost airlines als Transavia, Vueling en Ryanair vlieg je goedkoop naar Barcelona Airport vanaf Schiphol, Eindhoven Airport, Rotterdam The Hague Airport en Brussels International Airport. Ook KLM en Brussels Airlines vliegen op de luchthaven van Barcelona. Om een zo voordelig mogelijke vliegticket te kopen is het aan te raden om je vlucht ruim van tevoren (zo'n 8 weken) te boeken. Dinsdagmiddag is vaak het beste moment om voordelige vliegtickets te vinden en het is altijd goed om vliegticket prijzen te vergelijken van verschillende maatschappijen, om zo de meest voordelige deal te vinden.

Adres

Barcelona Airport
08820 El Prat de Llobregat
España

Luchthaven codes

IATA airport code: BCN
ICAO airport code: LEBL

Bereikbaarheid

Lokaal transport

Trein

Het vliegveld heeft een uitstekende railverbinding met Barcelona via de zogeheten RENFE Mataró-lijn. Het treinstation (Cercanías) is bereikbaar via een loopbrug tussen de terminals A en B. Treinen vertrekken ieder half uur en stoppen bij de stations Sants-Estaçio (reistijd 17 min), Plaça de Catalunya (23 min), Arc de Triomf (26 min) en Clot-Arago (30 min). Een kaartje voor al deze bestemmingen kost € 2,30 en van alle stations heeft u aansluiting op de metro.

Op dit moment wordt gewerkt aan een nieuwe (snelle) treinverbinding met Barcelona.

Auto en bus

Het vliegveld is bereikbaar vanaf de ringweg rond Barcelona, afrit Pata Sur. De luchthaven ligt aan de weg naar Castelldefels (C-31), die aansluit op de snelweg Barcelona-Sitges (C-32).

Vanaf alle terminals vertrekt Aerobús A1 iedere 15 minuten naar het centrum van Barcelona (Plaça de Catalunya). Een kaartje kost € 3,60. Deze service wordt gerund door Transports Ciutat Comtal-TCC (tel: +34(0)934 156 020). Op de website van Aerobús kunt u meer informatie vinden (in het keuzemenu helemaal naar beneden scrollen en klikken op Aerobús).

Voor terminals B en C vertrekken ook twee buslijnen naar andere bestemmingen dan Barcelona. De ene bus gaat naar Figueres, Girona, Lleida, Reus en Tarragona, de andere naar Castelldefels, Ribes, Sitges, Rocamar, Roquetes, Vilanova, Cubelles, Cunit, Segur, Calafell and El Vendrell.

Tussen 22.55 en 04.11 rijdt er een nachtbus (nr. 106) naar Barcelona.

Autoverhuur

Op de begane grond van terminals B en C vindt u balies van autoverhuurbedrijven als Avis, Atesa, Alamo, Europcar en Hertz. U kunt ook van tevoren een huurauto reserveren bij EasyTerra, deze site vergelijkt meerdere aanbieders tegelijk.

Taxi

Voor alle terminals vindt u taxi-standplaatsen. De prijs voor een ritje naar Plaça d'España in Barcelona is ongeveer € 15,00, naar de Sagrada Familia € 21,00. Prijzen zijn 's nachts en in het weekend iets hoger. De reistijd bedraagt ongeveer een half uur.

Parkeren op de luchthaven

Een overdekte parkeergarage vindt u voor terminal C. Deze is via een loopbrug met de terminal verbonden. Dat geldt ook voor de openlucht parkeerplaatsen voor terminal A. Overige openlucht parkeerplaatsen zijn gesitueerd voor terminal B. In totaal heeft Barcelona 13.000 parkeerplaatsen, waarvan zo'n 2500 overdekt. Een uur parkeren kost € 1,35, een hele dag (meer dan 8 uur) kost € 9,45.

Voorzieningen

Services

Hotels

Op de luchthaven zelf zijn geen hotels. De dichtstbijzijnde opties zijn Hotel Ciutat del Prat (T: +34(0)933 788 333), Hotel Tryp Barcelona Airport (tel: +34(0)933 781 000) en Best Western Hotel Alfa Airport (tel: +34(0)933 362 564). Voor meer hotels en online reserveren, kunt u terecht bij Booking.com. Zij hebben een zeer groot aanbod van hotels, tegen scherpe internet tarieven.

Winkelen en restaurants

Barcelona Airport is zeer ruim voorzien van winkels en restaurants. In de terminals A en B zijn tax-free shops en een groot aantal andere winkels.

Bagage

Bagage kunt u achterlaten in de aankomsthal van Terminal B. Gevonden voorwerpen vindt u in het Bloque Técnico gebouw (tel: +34(0)932 983 349).

Informatie

In terminals A en B zijn zes algemene informatiebalies en twee balies speciaal voor toeristen. Die toeristenbalies zijn ook telefonisch bereikbaar (tel: +34(0)934 784 704 of +34(0)934 780 565). In Terminal B kunt u hotelkamers reserveren.

Zakelijk

Barcelona Airport heeft in Terminal B een vergaderfaciliteit van in totaal 200 m², die kan worden gesplitst in twee zalen van 100 m2. De zalen beschikken over telefoon, fax, internetverbinding en audiovisuele apparatuur. Boekingen via tel: +34(0)932 983 815.

VIP-lounges zijn aanwezig in alle terminals, na de douane.

Er is ook een speciale VIP-parkeergelegenheid. U kunt uw auto achterlaten bij de ingang van een van de terminals, waarna een chauffeur de auto parkeert. De eerste twee dagen stalt u uw auto in de VIP Parking voor 60 euro, 13 dagen kost u 190 euro. Boekingen via tel: +34(0)932 971 381.

Gehandicapten

Barcelona Airport is zeer goed toegankelijk voor gehandicapten: er zijn liften, rolbanen, rolstoelhellingen en aangepaste toiletten. Parkeerplaatsen voor gehandicapten liggen dicht bij de terminals. In de Aerobús zijn speciale ruimere plaatsen gereserveerd voor gehandicapten.

Overige services

In de terminals A en B zijn banken, wisselkantoren in geldautomaten. Er is een 24-uurs medische dienst en er zijn speelplaatsen voor kinderen. Politie vindt u in Terminal A (tel: +34(0)932 971 219).
Het vliegveld heeft 26 Wi-Fi-punten voor draadloos internet. Deze zijn duidelijk aangegeven op rode borden.
In Terminal C is een expositieruimte waar wisselende tentoonstellingen worden gehouden.

Contact

Contact

Adresgegevens

Barcelona Airport
08820 El Prat de Llobregat
España

Telefoon, fax, email

Telefoon: +34(0)932 983 838
Fax: +34(0)932 983 737
E-mail: bcninformacion@aena.es

Luchthaven codes

IATA airport code: BCN
ICAO airport code: LEBL

Websites