Vliegveld Faro: Faro Airport (FAO)

Faro Airport

Vliegveld Faro Airport is de belangrijkste luchthaven van de Algarve, in Zuid-Portugal. Hierdoor staat de luchthaven ook wel bekend als Algarve Airport. Het ligt 7 kilometer ten westen van de stad Faro. Een aantal budget vliegmaatschappijen hebben rechtstreekse vluchten op Faro vanuit Noord-Europa, zoals Ryanair, Arkefly, Airberlin en Transavia. De meeste passagiers komen uit Groot-Brittannië, Nederland en Duitsland. In 2015 werden 6,4 miljoen passagiers verwerkt en in 2016 steeg dit aantal naar 7 miljoen.

Het terminalgebouw werd nog niet zo lang geleden uitgebreid en vernieuwd. Het is nu een moderne luchthaven dat vooral in de maanden maart t/m oktober druk is. De Aankomst- en Vertrekhal zijn met elkaar verbonden. Tussen deze twee hallen zijn de meeste servicebalies te vinden.

Vanaf Faro Airport vlieg je op zo'n 70 bestemmingen, voornamelijk binnen Europa. De belangrijkste bestemmingen zijn Londen, Manchester, Dublin, Amsterdam, Liverpool, Lissabon en Glasgow.

Vliegtickets naar Faro Airport

Hoe kun je het meest voordelig vliegen naar Faro Airport? Met low cost airlines als Transavia en Ryanair vlieg je goedkoop naar Faro Airport vanaf Schiphol Airport, Eindhoven Airport, Rotterdam The Hague Airport en Groningen Airport (alleen in de zomermaanden). Ook Corendon en Brussels Airlines vliegen op Faro Airport. Om een zo voordelig mogelijke vliegticket te kopen is het aan te raden om je vlucht ruim van tevoren (zo'n 8 weken) te boeken. Dinsdagmiddag is vaak het beste moment om voordelige vliegtickets te vinden en het is altijd goed om vliegticket prijzen te vergelijken van verschillende maatschappijen, om zo de meest voordelige deal te vinden.

Adres

Faro Airport
8001-701 Faro
Portugal

Luchthaven codes

IATA airport code: FAO
ICAO airport code: LPFR

Bereikbaarheid

Lokaal transport

Trein

Er is geen treinverbinding met Faro Airport. Wel kunt u vanuit Faro-stad met de trein verder reizen langs de kust, maar de service is vaak traag.

Auto en bus

Faro Airport is gemakkelijk bereikbaar. De afslag van de kustweg EN125 is duidelijk aangegeven. Van de luchthaven is er maar één weg die naar de EN125 leidt. De meeste toeristenplaatsen zijn binnen een uur bereikbaar. Naar Almancil duurt ongeveer 20 minuten, Vilamoura 30 minuten, Albufeira 45 minuten en Portimão een uur.

Vanaf de luchthaven rijden bussen naar het centrum van Faro. Van het busstation daar rijden er snelbussen (Serviço Transrápido) naar de diverse toeristenplaatsen langs de kust. De bus vertrekt in het hoogseizoen gemiddeld ieder half uur van de luchthaven tussen 07.10 en 20.40 (weekenden en feestdagen: 08.00 - 19.30).

Van juni tot oktober is er ook een shuttle busservice (Aerobus) naar het centrum van Faro.

Autoverhuur

Er is een ruime keuze aan autoverhuurbedrijven: Europcar, Avis, Hertz, Alamo, Budget, Rentauto, Sixt en Auto Jardim. De balies vindt u in de Aankomsthal. De prijzen voor het huren van een auto liggen in de Algarve lager dan in Noord-Europa, vooral als u kiest voor een lokale aanbieder. U kunt ook van tevoren een huurauto reserveren bij EasyTerra, deze site vergelijkt meerdere aanbieders tegelijk.

Taxi

Taxi's nemen maximaal 4 passagiers mee. Het tarief ligt op ongeveer 1 euro per kilometer. Een indicatie van de tarieven: naar Olhao € 18, naar Quinta do Logo € 20, naar Albufeira € 35 en naar Praia de Rocha € 70. Tussen 10 uur 's avonds en 6 uur 's ochtends wordt 20% toeslag berekend. Als u de aankomsthal uitkomt en naar rechts loopt komt u bij de taxistandplaats.

Parkeren op de luchthaven

Parkeerterrein P1 ligt bij de Vertrekhal, P3 vlak bij de Aankomsthal. Deze zijn beide bedoeld voor kort parkeren. Lang parkeren kan op P2, dat achter de eerder genoemde terreinen ligt. De tarieven zijn verschillend. Zo start parkeren op P1 met € 0,80 voor de eerste 30 minuten, P3 met € 1,30 voor het eerste uur. Lang parkeren kost minimaal € 51,50 (voor 1 week).

Voorzieningen

Services

Hotels

Op het luchthaventerrein zijn geen hotels. Het dichtstbijzijnde hotel is Ibis Faro (tel: +351(0)289 806 771), 2 kilometer van het vliegveld. Andere hotels in de omgeving zijn LTI Alfamar Beach & Sport Resort, Hotel Faro en Hotel Monaco. Informatie over hotels vlak bij de luchthaven is verkrijgbaar via tel: +351(0)289 800 617. Voor meer hotels en online reserveren, kunt u terecht bij Booking.com. Zij hebben een zeer groot aanbod van hotels, tegen scherpe internet tarieven.

Winkelen en restaurants

Het vliegveld heeft een redelijk aantal bars, koffieshops en winkels. De tax-free afdeling heeft het gebruikelijke aanbod van sigaretten, dranken en luxe etenswaren. Overigens zijn sommige artikelen (vooral sterke drank en wijn) vaak goedkoper in de lokale supermarkten!
Van april tot oktober is een café-restaurant met een dakterras open. Daar hebt u een goed overzicht van aankomende en vertrekkende vliegtuigen. Dit restaurant bereikt u met de trap of de lift in de Aankomsthal.

Bagage

Gevonden voorwerpen: tel: +351(0)289 800 688. Het loket vindt u vlak bij het meeting point in de terminal.

Informatie

De algemene informatiebalie is vlak bij het meeting point, tel: +351(0)289 800 617. U kunt er vragen naar vluchten, openingstijden en de tijdschema's van het openbaar vervoer.
Het toeristenbureau heeft een aparte balie.

Zakelijk

Het vliegveld heeft een (beperkte) vergaderruimte, voor max. 65 personen. Reserveren van deze ruimte kan via tel: +351(0)289 818 802. Ook de VIP Lounge is uitsluitend na reservering toegankelijk, tel: +351(0)289 800 787.

Gehandicapten

Faro Airport heeft aangepaste liften en toiletten voor gehandicapten. Speciale parkeerplaatsen liggen vlak tegenover het terminalgebouw. Er zijn geen speciale rolstoelhellingen.

Overige services

In zowel de Aankomst- als de Vertrekhal zijn banken en wisselkantoren, alsmede geldautomaten. Er is ook een postkantoor.

Contact

Contact

Adresgegevens

Faro Airport
8001-701 Faro
Portugal

Telefoon, fax, email

Telefoon: +351(0)289 800 800
Fax: +351(0)289 818 802
E-mail: faro.airport@ana.pt

Luchthaven Codes

IATA airport code: FAO
ICAO airport code: LPFR

Websites