Vliegveld Malaga: Malaga Airport (AGP)

Malaga Airport

Het vliegveld van het Zuid-Spaanse Malaga ligt acht kilometer ten zuidwesten van de stad. Het is een van de oudste Spaanse vliegvelden. In 1919 waren Spaanse luchtvaartpioniers op zoek naar een geschikt terrein voor een vliegveld. Ze landden op een stuk land dat bekend stond als El Rompedizo. Dat was ook enige tijd de naam van het vliegveld. Later werd de naam veranderd in García Morato, om in 1965 officieel Malaga Airport te worden.

In 2015 vlogen ruim 14,4 miljoen passagiers via Malaga Airport. De meeste komen van de Britse eilanden. De drukste verbindingen zijn met Londen-Gatwick, Manchester, Londen-Luton en Dublin. Daarna volgen Brussel en Amsterdam. In het hoogseizoen is Malaga Airport zo druk, dat de wachttijden bij het inchecken hoog kunnen oplopen.

Afgelopen jaren waren er uitgebreide werkzaamheden om betere faciliteiten te bieden aan de groeiende stroom passagiers voor de zonbestemmingen aan de Costa del Sol. Recentelijk zijn een nieuwe terminal en een tweede start- en landingsbaan in gebruik genomen.

Adres

Malaga Airport
Avenida García Morato
29004 Malaga
Spanje

Luchthaven codes

IATA airport code: AGP
ICAO airport code: LEMG

Bereikbaarheid

Lokaal transport

Trein

Malaga Airport heeft een treinstation met directe spoorverbindingen naar Malaga, Torremolinos en Fuengirola. Er zijn plannen om de railverbinding verder door te trekken naar het westen, zodat ook Marbella per trein bereikbaar zal zijn. Maar die plannen zijn op zijn vroegst in 2012 gerealiseerd.
Het treinstation ligt buiten de vertrekhal en is te bereiken via een voetgangersbrug (5 a 10 minuten lopen). Er zijn alleen automaten om kaartjes te kopen. Ga niet zonder kaartje de trein in, want de boete bedraagt 10x het normale tarief! Het station is moeilijk bereikbaar voor mensen die slecht ter been zijn.

Auto en bus

Malaga en Marbella zijn ook bereikbaar over de weg (de N-340). Goedkope pendelbussen voor toeristen vertrekken vanaf Terminal 1. In het hoogseizoen (zomer) vertrekt de bus naar Malaga ieder half uur, naar Marbella iedere drie kwartier.
Het vliegveld is verder bereikbaar vanaf de hoofdsnelweg E-15 die langs de kust loopt. Malaga Airport staat duidelijk aangegeven op routeborden.

Autoverhuur

Er is geen gebrek aan autoverhuurbedrijven, er zijn er zo'n 20. U heeft dus ruime keus van goedkoop tot duur. De verhuurbalies vindt u in de 'kelder' van Terminal 2, een verdieping lager dan de aankomsthal. U kunt ook van tevoren een huurauto reserveren bij EasyTerra, deze site vergelijkt meerdere aanbieders van autohuur in Malaga tegelijk.

Taxi

Een indicatie van de taxitarieven (overdag) naar bekende plaatsen langs de Costa del Sol: Torremolinos € 9,00, Malaga € 12,00, Fuengirola € 23,00, Marbella € 47,00. 's Avonds en 's nachts zijn de prijzen iets hoger. De taxitarieven staan aangegeven op grote bruine borden.

Parkeren op de luchthaven

De parkeergarages P-T1 (lang parkeren) en P-T2 (kort parkeren) liggen vlak bij de terminals, maar zijn niet erg groot. Daarom is er een nieuwe parkeergelegenheid, P3, die echter wat verder weg ligt. Er zijn gratis pendelbussen naar de terminals. P3 ligt naast de toekomstige terminal 3, die op dit moment wordt gebouwd.
Op 500 meter van het vliegveld beheert HolidayCarHire een parkeerruimte met bewaking en ook een gratis pendelservice naar de luchthaven.

Voorzieningen

Services

Hotels

Op het vliegveld zelf zijn geen hotels. Wel is er een balie voor hotelreserveringen in Terminal 2. Voor meer hotels en online reserveren, kunt u terecht bij Booking.com. Zij hebben een zeer groot aanbod van hotels, tegen scherpe internet tarieven. Voor meer informatie kunt u terecht op onze eigen pagina over hotels in Malaga.

Winkelen en restaurants

Taxfreeshops vindt u in het Centro Commercial in de vertrekhal van Terminal 2. Daar is ook een concentratie van eet- en drinkgelegenheden. Deze zijn - zeker in het hoogseizoen - erg druk. Voor rustiger bars en restaurants met bovendien een meer Spaanse sfeer gaat u naar Terminal 1, waar ook enkele winkeltjes zijn.

Bagage

Het vliegveld heeft geen faciliteiten om bagage te stallen. Als u bagage kwijt bent, gaat u naar Terminal 1, daar is een balie voor gevonden voorwerpen.

Informatie

In beide terminals zijn informatiebalies. De medewerkers zijn gemakkelijk herkenbaar aan hun mintgroene jasjes.

Zakelijk

Het vliegveld heeft geen business centre. Wel zijn er VIP Lounges met telefoon- fax- en emailfaciliteiten. De Costa del Sol VIP Lounge (tel: +34(0)95 - 2048823) kan gehuurd worden voor vergaderingen of conferenties. U vindt deze lounge in Terminal 2, evenals de Europa VIP Lounge (tel: +34(0)95 - 2048854).

Gehandicapten

Voor gehandicapten zijn parkeerplaatsen gereserveerd vlak bij de terminals. Alle luchtvaartmaatschappijen helpen gehandicapten waar nodig. Het treinstation is slechts bereikbaar via trappen.

Overige services

Het vliegveld heeft een medische dienst, er is een apotheek, een stiltecentrum (gebedsruimte) en diverse reisbureaus hebben een balie.

Exposities

Aan de verbindingsgang tussen Terminal 1 en 2 ligt een expositieruimte, de Sala de Exposiciones. Officieel is de ruimte genoemd naar de eerste directeur van het vliegveld, Didier Daurat. De tentoonstellingen van lokale kunstenaars wisselen iedere maand, dus ook als u al vaker op Malaga Airport bent geweest is de expositie de moeite waard. Openingstijden: 10.00 - 13.30 en 17.00 - 21.00

Verder huisvest Malaga Airport het Nationaal Luchtvaartmuseum, waar een overzicht wordt gegeven van de geschiedenis van de Spaanse luchtvaart. In de tuin staat een originele Beechcraft B-18, het museum zelf heeft alleen schaalmodellen. Verder zijn er motoren en andere apparatuur te zien uit de beginjaren tot nu, pilotenkleding, maskers en oude reclameposters van luchtvaartmaatschappijen.

Contact

Contact

Adresgegevens

Malaga Airport
Avenida García Morato
29004 Malaga
Spanje

Telefoon, fax, email

Telefoon: +34(0)95 204 8484
Fax: +34(0)95 204 8777
E-mail: lutrilla@aena.es

Luchthaven Codes

IATA airport code: AGP
ICAO airport code: LEMG

Websites