Vliegveld Girona: Girona-Costa Brava Airport (GRO)

Girona-Costa Brava Airport

Eerst iets uitleggen over de spelling van Girona. Wij houden hier de Catalaanse spelling aan, maar in het Spaans wordt de plaats gespeld als Gerona. De volledige naam van de luchthaven is Girona-Costa Brava.

Girona Airport ligt in Noordoost-Spanje, 12 kilometer buiten Girona-Stad en 100 kilometer van Barcelona. Het is een belangrijk vliegveld voor toeristen die naar de Costa Brava of naar Barcelona willen en het is ook de toegangspoort naar de Pyreneeën, ten noorden van Girona. Vooral dankzij de komst van de Ierse budget vliegmaatschappij Ryanair in 2003 nam het belang van Girona toe. Ryanair gebruikt Girona als een knooppunt voor verbindingen over heel Europa. Het aantal passagiers was in 2008 het hoogst, toen arriveerden zo'n 5 miljoen mensen op het vliegveld. De populariteit van Girona-Costa Brava was sterk afgenomen in 2015. Minder dan 2 miljoen passagiers arriveerden toen op het vliegveld.

Adres

Girona-Costa Brava Airport
17185- Vilobi de Onyar
Girona - Costa Brava
España

Luchthaven codes

IATA airport code: GRO
ICAO airport code: LEGE

Bereikbaarheid

Lokaal transport

Trein

Girona Airport heeft geen railverbinding, maar het is wel mogelijk om met bus of taxi naar Girona-Stad te reizen en daar de trein te nemen naar Barcelona. Treinen naar de Catalaanse hoofdstad vertrekken gemiddeld ieder half uur. De prijs is afhankelijk van de maatschappij en varieert van ongeveer € 6,00 tot € 15,00. Zie ook de website van de Spaanse Spoorwegen RENFE.

Auto en bus

Het vliegveld is bereikbaar via de snelweg N-11 (Madrid-La Junquera), de tolweg A-7 (Barcelona-Frankrijk), of de C-25 (Girona-Lleida). Alle wegen hebben een duidelijke bewegwijzering naar de luchthaven. De meeste mensen reizen via de tolweg. Die is bereikbaar vanaf de luchthaven via de GI-534. Na anderhalve kilometer komt u op een rotonde. Volg de richting Barcelona. Tolgelden naar Barcelona bedragen in totaal ongeveer € 10,00.

Voor de aankomsthal zijn de halteplaatsen van drie buslijnen: naar Girona, naar de Costa Brava, en naar Barcelona. Deze bussen kunnen zeer druk zijn, vooral na aankomst van een budget vliegmaatschappij.

  • Naar Girona vertrekken bussen iedere 20 minuten vanaf 05.00 's ochtends. In Girona kunt u een bus nemen naar een van de populaire badplaatsen.
  • Sommige badplaatsen zijn direct vanaf het vliegveld bereikbaar: Lloret de Mar, Blanes, Malgrat de Mar, Santa Susanna en Calella de la Costa.
  • De bus naar het centrum van Barcelona vertrekt aansluitend op de aankomst van vliegtuigen. De rit duurt 1 tot 1,5 uur en kost € 11,00 (enkele reis).

Autoverhuur

De balies van vier autoverhuurbedrijven vindt u in de aankomsthal: Hertz, Avis, Europcar en Auriga. U kunt ook van tevoren een huurauto reserveren bij EasyTerra, deze site vergelijkt meerdere aanbieders tegelijk.

Taxi

Girona Airport taxi's nemen maximaal vier passagiers mee, inclusief kinderen. Prijsindicatie voor populaire bestemmingen: Platja D'Ora (40 km) € 45, Lloret de Mar (28 km) € 40, Barcelona (103 km) € 115.

Parkeren op de luchthaven

Kort parkeren op de luchthaven was tot voor kort gratis, maar met de uitbreiding van de parkeercapaciteit is dat afgelopen. De tarieven zijn overigens schappelijk: voor het eerste uur € 0,90, daarna € 0,75 per uur.

Lang parkeren wordt verzorgd door Punt Central (tel: +34(0)972 477 514), dat een overdekte en bewaakte parkeergarage beheerd met gratis shuttlebussen naar de terminals. Een week parkeren kost rond € 40,00.

Voorzieningen

Services

Hotels

Op de luchthaven zelf is één hotel: Vilobi Park. (tel: +34(0)972 473 483). De kamerprijzen variëren van 65 tot 80 euro, excl. 7% btw. Andere hotels in de directe omgeving zijn het Novotel Girona aan de snelweg A-7 (tel: +34(0)972 477 100) en Hotel Husa Fornells Park in Fornells de la Selva (tel: +34(0)972 476 125). Voor meer hotels en online reserveren, kunt u terecht bij Booking.com. Zij hebben een zeer groot aanbod van hotels, tegen scherpe internet tarieven.

Winkelen en restaurants

Girona Airport biedt niet veel keus als het om winkels gaat. Er is één grote duty-free shop, Aldeasa, met de gebruikelijke artikelen: rookwaren, sterke drank, wijnen en luxe etenswaren. Er zijn drie restaurants.

Bagage

Gevonden voorwerpen (tel: +34(0)972 186 633).

Informatie

In de terminal vindt u een algemene informatiebalie en een toeristenbalie. Ryanair en Iberia hebben beide aparte informatiebalies.

Zakelijk

Het vliegveld heeft een VIP-lounge, die uitsluitend op verzoek kan worden gebruikt. In de oude terminal is een conferentie- en vergaderzaal, voorzien van een bar. Reserveren van zowel de VIP-lounge als de vergaderzaal is mogelijk via tel: +34(0)972 186 630.

Gehandicapten

Girona Airport heeft geen aparte faciliteiten voor gehandicapten, maar het personeel is altijd bereid om hulp te bieden.

Overige services

Het vliegveld heeft een Eerste Hulppost. In de aankomsthal vindt u een geldautomaat en een wisselkantoor. Er is ook een brievenbus.

Contact

Contact

Adresgegevens

Girona-Costa Brava Airport
17185- Vilobi de Onyar
Girona - Costa Brava
España

Telefoon, fax, email

Telefoon: +34(0)972 186 600
Fax: +34(0)972 474 334
E-mail: gironainfo@aena.es

Luchthavencodes

IATA airport code: GRO
ICAO airport code: LEGE

Websites