Vliegveld Heraklion: Heraklion Airport (HER)

Heraklion Airport

Het vliegveld van Heraklion op Kreta heet officieel ‘Nikos Kazantzakis’ naar de schrijver en filosoof die bekend werd door het verhaal ‘Zorba de Griek’. De luchthaven ligt aan de rand van Heraklion (Iraklio). Vijf miljoen passagiers maken per jaar gebruik van dit vliegveld. Het terminalgebouw is vrij klein en daardoor zeer druk op de topdagen in het hoogseizoen. Het is dan heel gebruikelijk dat vertrekkende reizigers buiten moeten wachten. De vluchten naar en van Heraklion Airport lopen vaak vertragingen op. Niet ver van het huidige vliegveld wordt een nieuwe luchthaven gebouwd, maar het zal nog jaren duren voordat de eerste vliegtuigen daar landen en vertrekken.

Het vliegveld wordt ook gebruikt door de Griekse luchtmacht. Daarom is fotograferen er officieel verboden.

Adres

Heraklion Airport "N. Kazantzakis"
71408 Iraklio
Griekenland

Luchthaven codes

IATA airport code: HER
ICAO airport code: LGIR

Bereikbaarheid

Lokaal transport

Trein

Er rijden geen treinen op Kreta.

Auto en bus

De luchthaven ligt op slechts vijf kilometer ten oosten van Heraklion. De uitgang van het vliegveld ligt aan de Makariou Dikeossinisweg. Naar het westen leidt die naar Heraklion, naar het oosten sluit de weg aan op de snelweg die langs de noordkust van Kreta loopt en de belangrijkste toeristenplaatsen verbindt.
Stadsbus 78 rijdt naar het busstation in Heraklion. De rit duurt 20 minuten en kost € 0,75. Deze bus stopt ook bij het Archeologisch Museum.

Autoverhuur

In de Aankomsthal zijn balies van de autoverhuurbedrijven Avis, Autohellas, Eurodollar, Hertz, Sixt en Travel Star. U kunt ook van tevoren een huurauto reserveren bij EasyTerra, deze site vergelijkt meerdere aanbieders tegelijk.

Taxi

Voor de Aankomsthal staan taxi’s die u voor zo’n € 12,00 naar het centrum van Heraklion brengen. Maak van tevoren een duidelijke afspraak over de prijs!

Parkeren op de luchthaven

Er zijn plaatsen voor kort en lang parkeren vlak voor het terminalgebouw. In tegenstelling tot het andere vliegveld van Kreta (Chania Airport) kunt u hier uitsluitend tegen betaling parkeren.

Voorzieningen

Services

Hotels

Er zijn geen hotels op de luchthaven. Voor meer hotels en online reserveren, kunt u terecht bij Booking.com. Zij hebben een zeer groot aanbod van hotels, tegen scherpe internet tarieven.

Winkelen en restaurants

Heraklion Airport heeft een beperkt aanbod van winkels en eet- en drinkgelegenheden. Er is één restaurant (eigenlijk meer een snackbar) en er zijn vijf cafés. De prijzen liggen hoog. Dat geldt ook voor de producten in de winkeltjes.

Bagage

Bagage kunt u stallen bij de ingang van de parkeerplaats. Deze service is officieel 24 uur per dag open, maar niet altijd bemand. Het is geen goedkope service: het stallen van een gemiddelde koffer kost al gauw 12 euro per dag.
Als u bagage mist, meldt dat dan onmiddellijk bij de informatiebalie. Als u dat niet doet en de bagageruimte verlaat, kunt u ontbrekende koffers later niet meer claimen!

Informatie

Bij de bagageruimte in de Aankomsthal is een informatiebalie (tel: +30(0)2810 397129).

Zakelijk

Er zijn geen kantoren of vergaderruimtes te huur op Heraklion Airport.

Gehandicapten

De luchthaven heeft zeer beperkte faciliteiten voor gehandicapten. Er zijn vrij veel trappen en bij de bagagebanden is slechts één toilet voor minder-validen. Op verzoek worden gehandicapten geholpen bij aankomst en vertrek, maar u kunt dat beter regelen met uw luchtvaartmaatschappij.

Overige services

Heraklion Airport is een kleine luchthaven met weinig faciliteiten. Er is een bank en er zijn enkele geldautomaten.

Contact

Contact

Adresgegevens

Heraklion Airport "N. Kazantzakis"
71408 Iraklio
Griekenland

Telefoon, fax, email

Telefoon: +30(0)2810 397129/397136
Fax: +30(0)2810 245598
Email: kahktl@otenet.gr

Luchthavencodes

IATA airport code: HER
ICAO airport code: LGIR

Websites