Vliegveld Sofia: Sofia Airport (SOF)

Sofia Airport

De internationale luchthaven van de Bulgaarse hoofdstad Sofia is in 2006 geheel vernieuwd. Naast de oude Terminal 1 is een nieuwe Terminal 2 gebouwd. Het is nu een moderne luchthaven met goede faciliteiten. Terminal 1 is uitsluitend bestemd voor budgetmaatschappijen en chartervluchten.

Prijzen hier genoemd zijn in Bulgaarse leva (BGN). BGN 1,00 = € 0,51 (december 2006).

Adres

Sofia Airport
1 Christopher Columbus Boulevard
1540 Sofia
Bulgarije

Luchthaven codes

IATA airport code: SOF
ICAO airport code: LBSF

Bereikbaarheid

Lokaal transport

Trein

Er is geen treinverbinding met de luchthaven van Sofia.

Auto en bus

De luchthaven ligt 10 kilometer ten oosten van Sofia-Centrum. In Bulgarije zijn lang niet alle bestemmingen op verkeersborden in Engels aangegeven, maar de route van het vliegveld naar het centrum van de stad wel.

Terminal 2 is direct verbonden met het busstation. Lijn 84 vertrekt ieder kwartier naar Orlov Most, vlak bij het stadscentrum. De route gaat via het busstation bij het Pliska Hotel. De reistijd is ongeveer 20 minuten en een kaartje kost BGN 0,70. U kunt dat kopen bij een loket in het busstation. Voor grote bagage moet u een extra kaartje kopen.

Autoverhuur

In de Aankomsthal van Terminal 2 zijn balies van de autoverhuurbedrijven Avis, Hertz, Sixt, Budget, Moto-Pfohe Rent-a-car en Tany Rent. U kunt ook van tevoren een huurauto reserveren bij EasyTerra, deze site vergelijkt meerdere aanbieders tegelijk.

Taxi

Taxi’s staan voor de Aankomsthal. De luchthaven heeft er veel aan gedaan om malafide taxichauffeurs te weren. U wordt aangeraden een taxi te nemen van OK Supertrans (tel: + 359(0)2 973 2121). Die onderneming heeft een loket in de Aankomsthal. Een rit naar het centrum van Sofia kost BGN 10,00.

Parkeren op de luchthaven

Parkeerplaatsen vindt u vlak voor het terminalgebouw. Er zijn geen aparte plaatsen voor kort of lang parkeren. Het tarief is: tot 7 uur BGN 2,00, een hele dag BGN 18,00, 5 dagen BGN 40,00. Er is ook een parkeerkelder (4 verdiepingen) onder Terminal 2.

Voorzieningen

Services

Hotels

Er zijn geen hotels op het luchthaventerrein. Hotel Intercontinental (tel: +359(0)2 807 0707) ligt 6 kilometer ten zuiden van het vliegveld. Het Sheraton Hotel (tel: + 359(0)2 981 6541) is gelegen in het hart van Sofia. Beide hotels hebben een gratis shuttleverbinding met de luchthaven. Het Pliska Hotel (2 sterren, tel: +359(0)2 971 1077) ligt dicht bij de luchthaven langs de belangrijkste weg naar het stadscentrum. Voor meer hotels en online reserveren, kunt u terecht bij Booking.com. Zij hebben een zeer groot aanbod van hotels, tegen scherpe internet tarieven.

Winkelen en restaurants

De luchthaven heeft een redelijk aanbod van vrij eenvoudig ingerichte (snack)bars en cafés. In Terminal 2 is een grote tax-free shop. Er is een full-service restaurant, het Da Vinci restaurant.

Bagage

Het loket voor verloren en gevonden voorwerpen (tel: (+3592) 937-2491) vindt u in Terminal 1.

Informatie

In beide terminals vindt u een algemene informatiebalie, bereikbaar via het algemene telefoonnummer.

Zakelijk

Op de 2e verdieping van Terminal 2 is een Business Class Lounge. U kunt er faxen, kopiëren en buitenlandse kranten en tijdschriften lezen. Ook zijn er computers met internetaansluiting.

Gehandicapten

De nieuwe terminal is uitstekend toegankelijk voor gehandicapten. Er zijn rolstoelhellingen en aangepaste toiletten, liften en telefoons. Voor assistentie wendt u zich tot de algemene informatiebalie.

Overige services

Er zijn banken, wisselkantoren en een geldautomaat (naast de United Bulgarian Bank). Verder is er een postkantoor. De Eerste Hulp vindt u op de begane grond van Terminal 2. Op de 2e verdieping van Terminal 2 zijn uitkijkterrassen.

Contact

Contact

Adresgegevens

Sofia Airport
1 Christopher Columbus Boulevard
1540 Sofia
Bulgarije

Telefoon, fax, email

Telefoon: +359(0)2 937 2211/2
Fax: +359(0)2 937 2010
E-mail: public@sofia-airport.bg

Luchthaven codes

IATA airport code: SOF
ICAO airport code: LBSF

Websites