Auto huren Ierland

Autohuur Ierland

Algemene informatie en regelgeving

Ierland is in 2004 overgestapt op het metrische systeem. Alle afstanden worden dan ook aangegeven in kilometers. Je ziet hier en daar nog oude borden met de afstand in mijlen maar dit is sporadisch.

De minimumleeftijd om een personenauto te besturen is 17 jaar in Ierland. Wel is een leeftijd van 21 jaar verplicht om een auto te huren (bij de meeste organisaties) en moet je tenminste 2 jaar in het bezit zijn van een rijbewijs. Voor huurders van 23 jaar of jonger en van 70 jaar of ouder kan een toeslag gelden. Er is een maximumleeftijd van 79 jaar bij veel autoverhuurders.

Men rijdt links en het stuur zit aan de rechterkant. Dit is soms even wennen maar kan alleen lastig zijn in Dublin, waar de helft van de bevolking woont. De drukte buiten deze stad valt reuze mee.

Bij het rijden is het belangrijk te weten dat de maximumsnelheid van auto's met kar of caravan 80 km/uur is. De maximumsnelheid is 100 km/uur op tweebaanswegen en 120 km/uur op snelwegen. Gordels zijn uiteraard verplicht en kinderen onder de 12 jaar dienen achterin te zitten.

Door Ierland met een huurauto

Een auto is eigenlijk onontbeerlijk in het groene Ierland. Het land biedt een schat aan Keltische geschiedenis en verrassende landschappen. Een goed punt om te starten is Dublin. Veel bussen rijden vanuit de stad naar bijvoorbeeld Galway maar doen hier erg lang over. Dit komt door de kleine dorpjes die tijdens de reis worden aangedaan. Niet alle dorpjes zijn het bezoeken waard, met eigen vervoer bent u in staat zelf een keuze te maken.De reis van Dublin naar Galway is een aanrader. De tocht beslaat 209 kilometer en zal per auto 3 uur en 15 minuten kosten. Dit lijkt veel maar is vrij accuraat. Meanderende weggetjes en ruig gebied dienen te worden getrotseerd om de schijnbaar rechte lijn van Dublin (Oost) naar Galway (West) te doorkruisen.

Galway wordt terecht een backpackers paradijs genoemd, talloze hostels en campings sieren het gebied. Liefhebbers van wandelen en de mooie Gaelic taal kunnen hun hart ophalen in de omgeving, campings zijn onder andere te vinden in het Gaelische dorpje Spiddal. De cliffs of Moher lijken zo uit een fantasy boek te zijn geplukt, deze rotsen steken 214 meter boven de atlantische oceaan uit en bieden een magisch uitzicht.

Een hele andere sfeer vindt men in een plaats als Waterford, helemaal in het puntje van Ierland. De reis beslaat ongeveer 291 kilometer en zal rond de 4 uur kosten. Een mooi dorpje in deze omgeving is Tramore, zonder de kou in het land zou het bijna Caraïbisch ogen. Echt warm wordt het hier nooit maar de stranden zijn desalniettemin prachtig.

Een auto huren in Ierland

De grote autoverhuurbedrijven zijn gesitueerd in het drukste gedeelte van Ierland: Dublin. Op het vliegveld zijn grote autoverhuurders zoals Avis, Budget, Europcar, Hertz en National. Ook de vliegvelden van Shannon en Cork kunnen in autohuur voorzien.

Om een duidelijk overzicht te krijgen van tarieven en mogelijkheden kunt u gebruik maken van EasyTerra, een systeem dat prijzen vergelijkt van bekende aanbieders.