Auto huren Turkije

Autohuur Turkije

Algemene informatie en regelgeving

Om een auto te huren in Turkije is een minimumleeftijd van 21 (soms 23) jaar vereist. Ook moet je officiëel 2 jaar rijervaring hebben maar soms is dit minder. Duurdere auto's en busjes kunnen problemen opleveren voor jonge reizigers, soms moet je hiervoor ouder zijn. Ook kan een leeftijd onder de 25 voor extra kosten zorgen bij sommige verhuurders.

De maximumsnelheid in de bebouwde kom is 50 km/uur, op lokale wegen 90 km/uur en op snelwegen 120. Gordels zijn verplicht maar kinderzitjes niet. De wegen in Turkije zijn goed en grote steden, attracties en populaire gebieden zijn prima met elkaar verbonden.

In Turkije rijdt men aan de rechterkant van de weg en vaak bestaat het enige gevaar uit onverwachte 'paard en wagen'-achtige voertuigen op plattelandsweggetjes.

Pompstations zijn niet rijkelijk aanwezig in Turkije, let hierop bij het maken van lange tochten.

Door Turkije met een huurauto

Antalya en Istanbul zijn de meest bezochte plaatsen in Turkije. Respectievelijk gaat het hier om strand en cultuur. Bezoekers van Antalya gaan vaak regelrecht naar de Middellandse zee, de meeste stranden liggen dan ook op een steenworp afstand van het vliegveld.

De afstand tussen Antalya en Istanbul is bijna 700 kilometer, niet iets wat gemakkelijk in één dag te bereizen is. Antalya-Ankara is zo'n 540 kilometer maar de stad Konya zorgt voor een goede tussenstop. Konya herbergt onder andere het mooie Mevlana Museum, gehuisvest in een klooster. Van Antalya naar Ankara reizen met Konya als tussenstop is een leuk tweedaags reisje.

Vanuit Istanbul is het een ander verhaal. De zee van Marmara is erg gemakkelijk te bereiken vanaf de stad en ook een reis naar Ankara is goed te doen, de afstand is 441 kilometer en overnachten kan bijvoorbeeld in de stad Eskisehir. Verwacht niet teveel van deze stad, gezien het feit dat dit een industriegebied is.

Een auto huren in Turkije

Zowel op Antalya Airport als Istanbul Airport zijn diverse autoverhuurbedrijven aanwezig. Grote namen zijn Avis, Budget, Hertz en Sixt (antalya airport) en Airport Tours, Avis, Budget, Hertz, National, Sixt en Ülger (Istanbul airport).

Het is ook mogelijk om via EasyTerra een huurauto te reserveren. Op deze manier worden alle tarieven van gerenommeerde autoverhuurders met elkaar vergeleken.